Hoogste punt bereikt

Het was een tijdje stil op deze blog. Dat geeft al aan dat we het maar druk hebben met het huis. Maar we zijn, sinds het laatste bericht, een eind opgeschoten.

Voor wie nog weinig weet over wat voor huis we bouwen (namelijk een huis van stro), zal ik binnenkort een apart artikel schrijven. Ik ga hier alleen in op de voortgang van de bouw.

Vanaf half september heb ik (Albert) vier weken vakantie gehad om aan de bouw van het huis te werken. Het plan was om dan ook al de stro-elementen te plaatsen. Maar door onduidelijkheid over hoe het portaal precies in elkaar moest steken, was er ruim een week vertraging. Het portaal, dat ook meer werk was dan Jacob had ingeschat, hadden we uiteindelijk 3 oktober klaar.  We wilden toen zo snel mogelijk de stro-elementen gaan plaatsen (de fabrikant had ze ook al klaar), maar het weer werkte tegen.

We moesten een paar droge dagen (lees: minstens een week) hebben om de elementen te kunnen plaatsen. En dat zat er nog niet in. De dragende binnenmuren moesten ook nog gemetseld worden, dus dat hebben we in de eerste week van oktober gedaan.

En hoewel de weersverwachting voor de tweede week van oktober er ook niet heel goed uit zag, hebben we toch de elementen maar laten komen. Dus maandag 9 oktober zijn we losgebarsten met het plaatsen van de elementen.

Stro-elementen worden in een speciale klem in de hijskraan gehangen.

 

De eerste vracht met stro-elementen. In totaal zijn alle stro-elementen in drie vrachten afgeleverd.

 

In drie dagen hadden we de benedenverdieping klaar en moest de tussenvloer gemaakt worden.

Terwijl Jacob (de aannemer) bezig was met de constructie, was Sander bezig met het lemen van elementen van de bovenverdieping en dak. Janneke heeft ook nog geholpen met het leemwerk en ik pendelde heen en weer tussen het bouwen en het lemen.

 

Degenen die nieuwsgierig zijn naar het hoe en wat, raad ik aan even te wachten. Ik zal dus binnenkort ook een artikel schrijven met meer details van de bouw. Als je echt niet kunt wachten (of het duurt gewoon weer een maand…), stel dan je vragen hieronder in de reacties.

Maar we gaan nog even verder met enkele foto’s van de bovenverdieping en het dak. Eén van onze toekomstige buren, Simon Roscam Abbing, was dinsdag 17 oktober met zo’n spionagevliegtuigje bij ons in de wijk en heeft een paar prachtige foto’s en een mooi filmpje gemaakt. Ik heb er hier één toegevoegd, maar zie voor meer foto’s uit de lucht zijn webstek.

 

 

Dinsdag 19 oktober zag het er zo uit.  Toen was het dak bijna klaar, maar werd er helaas weer enkele dagen regen verwacht. En moest alles ingepakt worden met grote zeilen. De week erop konden de laatste elementen dakelementen geplaatst worden.

Uiteindelijk, met alle regen tussendoor en het maken van de tussenvloer, heeft het dus zo’n drie weken geduurd om de elementen te plaatsen. Dat was wat langer dan we verwacht hadden. Sowieso is het nog best wat werk om de elementen te plaatsen. Maar om de stro-elementen uit de regen te houden, moesten ze vaak met dekzeilen ingepakt en – als er weer aan gewerkt kan worden – uitgepakt worden.

Maar toen waren we er nog niet. Want al dat stro moet met een leemlaag ingesmeerd worden om het te beschermen tegen ongedierte, vochtigheid en brand. En op het dak komt daarboven nog een folie (dat zwarte).

En zoals het er nu bij staat is de bovenverdieping en het dak aan de buitenkant geleemd en zit er folie omheen. Op het dak kunnen nu de dakpannen en de zonnepanelen geplaatst gaan worden. En de gevel van de bovenverdieping wordt met houten planken bekleed. En, uiteraard, moet er aan de binnenkant het één en ander nog gebeuren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *